אפשר בהחלט לומר שאוטומציה היא המילה החמה בעולם השיווק הדיגיטלי ובצדק רב. הרעיון של אוטומציה הוא פשוט – לוקחים פעולה שגרתית שהעסק שלכם מבצע במהלך הפעילות השוטפת שלו – והופכים אותה לאוטומטית.
חלקכם אולי נעים בכיסאות באי-נחת, החשש מרובוטים ובינה מלאכותית מרים את הראש, אבל בעצם שחושבים על זה – מדובר על תהליך מאוד הגיוני, יעיל ופשוט ליישום.
כשהופכים פעולה ידנית, או יותר טוב – רצף פעולות, למהלך אוטומטי, ניתן לחסוך ערימות של זמן ובהתאמה – ערימות של כסף. הדברים האלה לבדם יזכו אותך באיכות חיים גבוהה יותר, אבל יש שם משהו מעבר, שיפור משמעותי בחוויית המשתמש, רמות נמוכות יותר של עומס ואחריות – פשוט רמה אחרת של התנהלות עסקית דיגיטלית.
בין אם אתם בונים אתר חדש ובין אם מחדשים אתר קיים – זה מעמד מעולה לערוך בו איפיון להתנהלות הדיגיטלית השוטפת שלכם ולבחון אילו תהליכים ניתן לייעל. פרוייקט אתר, ברוב המקרים (ובעיקר אצל עסקים מודעים) הוא תהליך שמפגיש אותנו עם כל מה שעובד ולא עובד בתשתית שלנו.
היות ואנחנו מאוד אוהבים לבנות אתרים יעילים, ולעזור לעסקים להתנהל ביעילות ולהגדיל את הרווחים שלהם בלא מאמץ, ריכזנו לפניכם כמה אוטומציות פשוטות יחסית, שאנחנו מטמיעים להרבה מהלקוחות שלנו. תסתכלו, אולי משהו יהדהד גם לכם. מתחילים:
אוטומציה של תהליכי מכירה
אתר שנבנה בחכמה, תומך במסע הלקוח ומעביר אותו דרך השלבים השונים של ההבשלה בדרך על המכירה הנכספת. בעזרת תוכן נכון אנחנו בונים אמון, נותנים ערך, עונים על שאלות ומנגישים את שירות הלקוחות שלנו. אם הצלחנו בחלק הזה, המבקר באתר מוכן לרכוש ומהשלב הזה כל התהליך צריך להיות ברור, נוח ויעיל.
אז איך מייעלים את התהליך הזה, לעומת מה שהרבה עסקים נוהגים לעשות?:
תשלום
איך אתם גובים כסף בעסק כרגע? האם אתם מאפשרים אפשרויות תשלום אוטומטיות? הרבה עסקים מתבססים על פעולות מעט ארכאיות כמו העברה בנקאית (הדורשת להכנס ולחפש את ההעברה ולשייך אותה ללקוח המתאים), BIT, או רחמנא לצלן – מזומן בלבד, דבר שפחות מאפשר לגבות מקדמות ולהבטיח את רצינותם של הלקוחות.
לטובת תהליך האוטומציה אנחנו רוצים להשתמש בפלטפורמות מכירה שאנחנו יכול לייצר עימם אינטגרציה ובהתאמה גם אוטומציה (ע"י מעבר אוטומטי של מידע בין פלטפורמות שונות). באתרים מורכבים יחסית התשלום יתבצע על גבי האתר, באתרים אחרים התשלום יתבצע לרוב על דף מכירה חיצוני המשוייך לחברת הסליקה. ובכל מקרה, כאשר אנחנו מאפשרים תשלום באשראי – אנחנו יכולים לאפשר לתהליך לקרות בלעדינו.
הוצאת חשבונית
אם אתם עוד לא עובדים עם חשבונית ירוקה, הגיע הזמן לשקול את זה בחיוב. מעבר לתרומה האקולוגית (הויתור על הנייר), כאשר אתם עוברים לחשבונית דיגיטלית אתם יכולים להיות רגועים שהיא תשלח בעצמה מבלי שתצטרכו לפשפש בפנקס. יש אינטגרציה בין רוב מערכות הסליקה לרוב מערכות ניהול החשבוניות, כל מקרה לגופו (נשמח להמליץ).
הרשמה לפעילות\מועדון לקוחות וכו'
במקרים רבים, מלבד המכירה עצמה יש לנו צורך בפרטים נוספים על מנת לבצע פעולות שיווקיות נוספות, מעקב אחרי שביעות רצון, ניהול הרשמה לקורסים וכיוצא באלה. במקרה והמידע הנקלט בתהליך התשלום מספיק לכם, השימוש במערכת מתאימה מאפשר לכם לשלוח את המידע המתקבל בתהליך התשלום למערכת אחרות דוגמת מערכת CRM (מערכת לניהול לקוחות) או מערכת דיוור.
דיוור עוקב למכירה
בתסריטים שיווקיים רבים, מלבד גביית הכספים וצירוף הלקוח החדש לרשימה המתאימה – נרצה לשלוח מידע נוסף ללקוח. בהרבה מהמקרים מדובר על נוסח גנרי מלבד אולי לשם הנמען, במקרה שאנחנו בוחרים לעשות פרסונליזציה (מומלץ). זה יכול להיות מידע על המוצר, הזמנה לרשימת הדיוור, בקשת משוב, מידע אודות האירוע, הסדנה או הקורס, תזכורות – ועוד, ועוד.
ברגע שהעברנו את המידע על הלקוח החדש למערכת המתאימה, אנחנו יכולים לצור סדרת מסרים ייעודית שתחל בשלב ההצטרפות ותשלח במרווחי זמן קבועים. תחשבו על כל אותם הפעמים שישבתם מול רשימה של לידים ושלחתם להם אחד-אחד את אותו המידע. סיזיפוס זה כאן.
אוטומציה של קליטת לידים מהאתר
תסריט פופולרי אחר, במקרה שאנחנו לא מוכרים את השירותים או המוצרים שלנו בצורה אוטומטית על גבי האתר – אנחנו מעודדים פניה והשארת פרטים. אתר שבנוי נכון מבחינה שיווקית-מכירתית, מנגיש מאוד את אופני יצירת הקשר ואת ההנעה לפעולה.
איך זה קורה אצל הרבה עסקים?
נכנס ליד בטופס. העסק מקבל התראה במייל. נכנס, רואה את הפרטים שהוא צריך, אולי באופן חלקי, ומעביר אותם ידנית למקום שממנו נוח לו לנהל אותם.
האוטומציה הראשונה, בפשטות – כל הטפסים באתר מחוברים אל מערכת ניהול הלקוחות של העסק. ואם העסק קטן ולא עובד בשוטף עם מערכת CRM – אל טבלאות אקסל \ גוגל שיטס (Google Sheets) מסודרות.
כבר חסכתם לא מעט פעולות, מה הלאה?
תלוי בשיטת העבודה שלכם. הנה דוגמה לפעולות עוקבות שניתן ליישם:
- שליחה אוטומטית של מסר, לדוגמה – שמחים שפנית אלינו, נציגנו יחזור אליך בהקדם (תשתדלו להיות פחות גנריים מזה, בבקשה, זו רק דוגמה 🙂 )
- הוספה אוטומטית של מס' הטלפון של הליד לרשימת אנשים הקשר בגוגל – שיכולה להתחבר אוטומטית לרשימת אנשי הקשר במכשיר הטלפון.
- שליחת אוטומטית של קישור לקביעת פגישה תוך שימוש במערכת המסונכרנת עם הגוגל קלנדר (Google Calendar) שלכם.
- פתיחת של משימה חדשה באפליקציה לניהול משימות.
הצטרפות לרשימת הדיוור
פונקציה בסיסית ביותר, אבל עדיין, האמת עגומה – הרבה עסקים אוספים כתובות מייל, מלקטים אותם ידנית ומכניסים אותם אחת-אחת אל מערכת הדיוור. איך זה אמור לקרות? טפסים פשוטים ויפים, קריאה מדוייקת לפעולה ושליחה אוטומטית של פרטי ההרשמה לתוך מערכת הדיוור. איך זה ממשיך? קצת כמו שכבר כתבנו – מייל אוטומטי (אם לא סדרת מסרים) המברך את המצטרף, מכין אותו לבאות וחונך אותו כחבר חדש בקהילה שלכם.
קצת יותר למתקדמים: צ'אט בוט
מי מכם שיוצא לו לשוטט ברחבי הרשת, בטח כבר פגשת צ'אט אוטומטי המדמה שיחה עם נציג שירות. לפני שנתייחס לתחושות שזה מעלה בנו, בוא ניתן לנתונים לדבר:
- 55% מהלקוחות מעוניינים להיות באינטראקציה דרך אפליקציות צ'אט
- 47% מהצרכנים ירכשו מוצר דרך צ'אט בוט
- ל-40% מהצרכנים לא אכפת עם משרת אותם בצ'אט אדם אמיתי או בוט, כל עוד הם מקבלים את העזרה שהם צריכים.
ועוד, ועוד – Ubisend
כן, גם אנחנו נתקלנו בהרבה צ'אט בוטים שרחוקים מלדמות חווייה אנושית תקינה ולכן לא רק ששיפרו את חוויית המשתמש שלנו אלא פגעו בתדמית של החברה בעינינו. עם זאת, בתור נותני שירות בתחום, ראינו לא מעט צ'אט בוטים מעולים ברוח העסקים אותם הם מייצגים. צ'אט בוטים שהניבו תוצאות מעולות ושיפרו משמעותית את כמות הלידים הנכנסים, את היכולת לתת מענה ראשוני לשאלות של מתעניינים ולייצר תדמית חיובית וטובה לעסק.
הצ'אט בוט יכול לשאול שאלות, לאסוף פרטים בצורה מסודרת ולצרף מתעניינים לרשימות דיוור הרלוונטיות, ממש מופת למקום שבו אינטיליגנציה מלאכותית פוגשת שיווק מתוחכם.
מסקנה? אם אתם עסק שמכניס לא מעט לידים דרך האתר, או רוצה להכניס לא מעט לידים דרך האתר – שווה לשקול להכניס צ'אט בוט ומומלץ לעבוד על התסריט עם בעל מקצוע שיכול לעזור לכם לתרגם את השפה המיתוגית שלכם לדיאלוג מובנה מראש.
אז מה היה לנו?
טרנד או לא, בשורה התחתונה עסקים שרוצים לגדול – צריכים להתייעל. לשמחתנו הרבה, בתור חובבי יעילות, התהליכים שסיקרנו במאמר נהיו הרבה יותר פשוטים ליישום בשנים האחרונות, בשל שינויים מסויימים במדיניות של נותני השירות הדיגיטליים. הקלות שבה המערכות השונות מתקשרות ועובדות זו עם זו מאפשרת לנו לבנות את התשתית הדיגיטלית שלנו בצורה חכמה, יעילה וחסכונית באנרגיה ובמשאבים.
יותר ויותר עסקים קטנים-בינוניים מרשים לעצמם להשקיע בהתייעלות ובכך לאפשר צמיחה ופריצה משמעותית של תקרת הזכוכית שלהם. ומה איתכם?